We use our own and third-party cookies to make our website work safely and personalize its content. Likewise, we use cookies to measure and obtain data on your navigation and to adjust advertising to your tastes and preferences. Press the "Accept all" button to confirm that you have read and accepted the information presented. To manage or disable these cookies, click on "Configuration".
Modify cookies
Technical and functional Always active
This website uses its own Cookies to collect information in order to improve our services. If you continue browsing, you accept their installation. The user has the possibility of configuring his browser, being able, if he so wishes, to prevent them from being installed on his hard drive, although he must bear in mind that such action may cause difficulties in navigating the website.
Analytics and personalization
They allow the monitoring and analysis of the behavior of the users of this website. The information collected through this type of cookies is used to measure the activity of the web for the elaboration of user navigation profiles in order to introduce improvements based on the analysis of the usage data made by the users of the service. They allow us to save the user's preference information to improve the quality of our services and to offer a better experience through recommended products.
Marketing and advertising
These cookies are used to store information about the preferences and personal choices of the user through the continuous observation of their browsing habits. Thanks to them, we can know the browsing habits on the website and display advertising related to the user's browsing profile.

New build house in a natural setting with stunning scenery

Single-family dwelling in Matadepera

This home is located on the slopes of the Sant Llorenç del Munt i l'Obac Natural Park and, therefore, in a setting of stunning natural scenery.

It forms part of a low-density residential area, in which a succession of detached single-family dwellings is camouflaged amid the surrounding landscape. All of them are built on generously-sized, sloping plots.

Two premises form the basis of the design choices:

- The elevation of the house’s location on the plot should offer privacy and intimacy from the street, while simultaneously enabling an interior/exterior transition of the property that is permeable and fluid.

- Level 0 of the house - together with the mark that it leaves – must respect, and sustain as far as possible, the abundant pre-existing native vegetation. The house is therefore surrounded by holm oaks, common oaks and Mediterranean shrubbery.

There is another important attribute that must be highlighted: the plot faces south because of its façade looking out onto the street. The U-shaped house plan allows us a sunny inner courtyard for the pool to be situated, and where every moment of daytime is soaked up.

This solution ensures privacy for the property, and becomes the backbone of the project: a central access space - open, flexible and highly permeable from the exterior - that separates day and night. So the microcosm of the home revolves around this inner courtyard and its pool. 

A spiral stairway takes us up to the upper floor, where the studio and its horizontal balcony connect us with the wonderful scenery and nature that surrounds us.

The abstraction of the bush-hammered concrete that superbly envelops the house - like a waistcoat - is diluted amid the green surroundings of the property.

A piano presides over the home's central space, where the owners, great music lovers, can enjoy it while tuning in to the natural environment.

  • year 2018
  • location Matadepera (Barcelona)
  • photographer Aitor Estévez