We use our own and third-party cookies to make our website work safely and personalize its content. Likewise, we use cookies to measure and obtain data on your navigation and to adjust advertising to your tastes and preferences. Press the "Accept all" button to confirm that you have read and accepted the information presented. To manage or disable these cookies, click on "Configuration".
Modify cookies
Technical and functional Always active
This website uses its own Cookies to collect information in order to improve our services. If you continue browsing, you accept their installation. The user has the possibility of configuring his browser, being able, if he so wishes, to prevent them from being installed on his hard drive, although he must bear in mind that such action may cause difficulties in navigating the website.
Analytics and personalization
They allow the monitoring and analysis of the behavior of the users of this website. The information collected through this type of cookies is used to measure the activity of the web for the elaboration of user navigation profiles in order to introduce improvements based on the analysis of the usage data made by the users of the service. They allow us to save the user's preference information to improve the quality of our services and to offer a better experience through recommended products.
Marketing and advertising
These cookies are used to store information about the preferences and personal choices of the user through the continuous observation of their browsing habits. Thanks to them, we can know the browsing habits on the website and display advertising related to the user's browsing profile.

Elvira&Marcos house. New construction in Viladecavalls

Energy efficient home

This house is located in a recently developed residential area that, as a result of the economic crisis experienced in Spain, is today the only house built there.

The built-up landscape that surrounds this area is very varied, displaying a great diversity in geometryand colour. The aim therefore has been to build a house with a clear geometry but without resorting to unnecessary gestures, offering a forceful interpretation witha certain neutrality in the midst of the surrounding heterogeneity.

The exterior has therefore been produced with a single material, on the facades as well as on its single-pitch roof, emphasising the volumetric clarity of the house. The vegetation that has grown haphazardly on the adjoining plots -not built on- leaves the house partially hidden.

The house is rectangular and has three levels: the small basement used as a garage, the ground floor where the day rooms are located and the first floorwhere all the bedrooms are concentrated. The interior staircase that connects the three floors is located next to the split levelin the kitchen.

Internally, thepaintedhollow-core slabs of the ceiling are shown off together with a continuous concrete floor.

The continuous exterior insulation offered by the Sate system -used in the facades and roof- ensures the absence of thermal bridges in the overall envelope of the house on the outside. Together with the geothermal energy installed, the energy needs of this house are very low.

  • year 2013
  • location Viladacavalls (Barcelona)
  • photographer Aitor Estévez