We use our own and third-party cookies to make our website work safely and personalize its content. Likewise, we use cookies to measure and obtain data on your navigation and to adjust advertising to your tastes and preferences. Press the "Accept all" button to confirm that you have read and accepted the information presented. To manage or disable these cookies, click on "Configuration".
Modify cookies
Technical and functional Always active
This website uses its own Cookies to collect information in order to improve our services. If you continue browsing, you accept their installation. The user has the possibility of configuring his browser, being able, if he so wishes, to prevent them from being installed on his hard drive, although he must bear in mind that such action may cause difficulties in navigating the website.
Analytics and personalization
They allow the monitoring and analysis of the behavior of the users of this website. The information collected through this type of cookies is used to measure the activity of the web for the elaboration of user navigation profiles in order to introduce improvements based on the analysis of the usage data made by the users of the service. They allow us to save the user's preference information to improve the quality of our services and to offer a better experience through recommended products.
Marketing and advertising
These cookies are used to store information about the preferences and personal choices of the user through the continuous observation of their browsing habits. Thanks to them, we can know the browsing habits on the website and display advertising related to the user's browsing profile.

New housing development between party walls in Sant Pere de Ribes

Centrally-located property with a semi-outdoor swimming pool

New property development between party walls in Sant Pere de Ribes (Garraf Region, Barcelona). The plot is located in the very heart of town, in an area where traditional architecture from the beginning and middle of the last century coexists with more recent developments.

The plot is rectangular and has a façade on either end: it opens onto both the main street and a passageway. The existing height difference between the two streets is almost equal to that of one floor.

The property developer wishes to take advantage of all of the building space available on this plot, as permitted by urban planning regulations: the ground floor plus three upper floors.

The first design decision was to rule out the possibility of having the kitchen-dining-living area on the ground floor, as this is slightly lower than the level of the passageway and, therefore, would lack the desired natural light conditions.

For this reason, the decision was made to create a street level parking space on the ground floor, as well as a rear section –half-open and half-covered– for a swimming pool and patio area.

On the upper floors, the interior staircase runs in a single, linear flight, parallel to one of the party walls and is located in the interior corridor of the house, which allows for space on either side of it, illuminating the rooms on both sides of the house.

Both façades are completely white, with a sloping Spanish-tile roof, generously-sized eaves and windows framed by locally-sourced stone. Their design is in keeping with the surrounding houses, which were built at the beginning of the last century, blending in naturally with the collective landscape.

  • year 2021
  • location Sant Pere de Ribes
  • photographer Carlos Sánchez Pereyra
  • contributors Elba Danel