Utilitzem cookies pròpies y de tercers per fer funcionar de manera segura la nostra pàgina web i personalitzar el seu contingut. Igualment, fem servir cookies per mesurar i obtenir dades de la navegació que realitza i per ajustar la publicitat als seus gustos i preferències. Premi el botó "Acceptar totes" per confirmar que ha llegit i acceptat l'informació presentada. Per administrar o deshabilitar aquestes cookies faci clic a "Configuració".
Modificar cookies
Tècniques i funcionals Sempre activades
Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades al disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.
Analítiques i personalització
Permeten fer el seguiment i l'anàlisi del comportament dels usuaris d'aquest lloc web. La informació recollida mitjançant aquest tipus de cookies s'utilitza en el mesurament de l'activitat del web per a l'elaboració de perfils de navegació dels usuaris per introduir millores en funció de l'anàlisi de les dades d'ús que fan els usuaris del servei. Permeten desar la informació de preferència de l'usuari per millorar la qualitat dels nostres serveis i oferir una millor experiència a través de productes recomanats.
Marketing i publicitat
Aquestes cookies són utilitzades per emmagatzemar informació sobre les preferències i les eleccions personals de l'usuari a través de l'observació continuada dels seus hàbits de navegació. Gràcies a elles, podem conèixer els hàbits de navegació al lloc web i mostrar publicitat relacionada amb el perfil de navegació de l'usuari.

Tradició, construcció vernacular i respecte a una tipologia històrica

Can Freixes. Masia a la comarca del Baix Empordà

Una masia és una construcció rural, generalment aïllada i vinculada a explotacions agràries i/o ramaderes de tipus familiar, molt estesa al llevant espanyol i al sud de França durant molts segles.

L'esquema i el replanteig de cada masia es realitzava d'una manera racional -amb certa improvisació- a partir d'un programa preconcebut en base a les seves necessitats, de manera que cada masia té un caràcter i una personalitat pròpia.

Constructivament destacava l'ús generalitzat de pedra i ceràmica. A les plantes baixes, a la majoria de les masies, apareixia una volta de canó (com el cas que ens ocupa) per evitar que les bigues de fusta es fessin malbé amb la humitat de les quadres.

Aquest projecte s'ubica al cor de la comarca del Baix Empordà, en un entorn de camps de conreu de secà.

La masia comparteix mur amb una altra de dimensió més gran, formant un sol ens temps enrera. Havia patit una ampliació als anys 80 molt allunyada de la tradició, desvirtuant-ne la imatge.

El primer punt de partida, per tant, va ser el de recuperar l'essència de la masia, conservant i potenciant els pocs elements originals (situats principalment a la planta baixa), alhora que millorant -en la mesura del possible- la imatge del conjunt a la zona ampliada, més representativa de la tipologia en que estem treballant.

Per tant, es procedeix a baixar el nivell de la planta baixa obrint-la al terreny posterior, es completa la volta de canó, s'enllueixen els sostres de volta -després de trencar els revoltons ceràmics que formen els forjats-, es minimitza l'impacte de la presència de pedra de color grisenc -que no és pròpia de la zona-, es formen nous forats de façana -mantenint cert format vertical dels mateixos-, s'obre un pati anglès proper a la façana al carrer, etc...

Elements provinents de recuperació, com són brancals i llindes de pedra, rajoles de ceràmica manual, portes, rentamans, aigüeres, tanques, fanalets, fonts i mobles apareixen en la intervenció reforçant la identitat de la masia, en un marc de colors ocres amb textures i materials rugosos.

  • any 2020
  • ubicació Mont-ras (Costa Brava)
  • fotògraf Aitor Estévez
  • col·laboradors Josep Curanta