Restoration of a semi detached house in Vendrell (Tarragona)

Figueras house. Refurbishment and extension of an historical house

Complete refurbishment and extension of a house with a semi-underground floor, a ground floor and an upper floor with rear patio. It is characterised by a functional layout and a type of construction related to winemaking. 

A large skylight to light up the central corridor was installed – originally very dark, and now conceived as an open space from top to bottom – and a metal staircase was incorporated without access to the new floor with a simple and lightweight roof, optimising the flow of light and integrating harmoniously with the heavy hundred-year-old walls. 

The project seeks to strike a difficult balance between what remains and what is transformed, between tradition and modernity, thereby preserving the historic nature of the house. 

  • year 2006
  • location El Vendrell, Baix Penedès (Tarragona)
  • photographer Eugeni Pons
  • contributors J. Alonso (arq. técn.), E. López (arq.)
  • awards Seleccionado en los Premis Catalunya Construcció 2008